میلگرد کلاف چیست ؟
میلگرد کلاف چیست ؟
میلگرد کلاف ، یک محصول میانی فولادی است که شکلی شبیه به رشته های فلزی دارد و به صورت کلاف های در هم پیچیده عرضه می شوند. به طور کلی میلگردها به دو نوع ساده و آجدار تقسیم بندی می شوند. در تقسیم بندی دیگر این محصولات را می توان به دو صورت شاخه ای و کلاف دسته بندی کرد.
میلگردهای کلاف استفاده زیادی در صنعت و ساختمان سازی دارند. وایررود ها در صنایع مختلف مثل صنایع فنرسازی ، الکترودسازی و جوشکاری ، خودروسازی صنعت و ساختمان سازی کاربرد های فراوانی دارند. قابل ذکر است نحوه نگهداری این کلاف ها در کارخانه متفاوت با میلگرد ساده بوده که موضوع قابل اهمیتی در بین سوله داران است.
میلگردهای کلاف چه نوع آجدار آن و چه ساده آن ، معمولاً بین نمره ۵٫۵ تا ۱۶ تولید می گردند که به آنها مفتول یا وایر هم گفته می شود. مفتول از نورد گرم شمش بیلت تهیه شده و پس از کشش سرد برای عملیات بعدی از جمله کشش ، نورد سرد ، کله زنی سرد ، اکستروژن سرد و آهنگری سرد یا گرم فرستاده می شود. پس از انجام عملیات نورد ، مفتول به شکل کلاف در می آید که این کلاف ها ، معمولا قطر داخلی ۸۵۰ میلی متر دارند.
میلگردهای کلاف
در کلاف میلگرد آجدار تنوع سایز ها و دسته ها کمتر است و به طور کلی در ایران دو دسته A2 و A3 در دسترس است. قیمت این نوع میلگرد در بازار بر اساس دسته و سایز آن تعیین می شود. معمولا قیمت میلگرد آجدار از نوع ساده آن بیشتر است. البته این موضوع به سایز میلگرد ها بستگی دارد.
میلگرد در واقع برای جبران مقاومت کششی پایین بتن در سازه های بتنی استفاده می شود. به همین دلیل میلگرد ها را عوامل تقویت کننده بتن نیز می نامند. زیرا بتن عموماً در برابر نیروی فشاری از تحمل خوبی برخوردار است، اما نیروهای کششی سبب شکستن آن می شود. به همین جهت تقریبا در همه سازه های بتنی چه افقی، مانند بزرگراه ها و پل ها و چه عمودی مانند ساختمان ها، از میلگرد ها برای ایجاد تحمل نسبت به نیروی کششی استفاده میشود.
معنی کلاف
در زبان فارسی به نخی که دور یک چرخ پیچیده شده باشد، کلاف می گویند. در اینجا هم با توجه به اینکه این نوع میلگرد همانند نخ کلاف پیچیده شده است، نام میلگرد کلاف را به خود گرفته است. نام این محصول در زبان انگلیسی WIRE ROD ( وایر راد ) است، هر چند در ایران نیز برخی افراد بجای کلاف میلگرد، وایر راد می گویند.
آشنایی با انواع میلگرد کلاف
معمولا این نوع از میلگرد را به دو شکل کلاف آجدار و کلاف ساده به بازار ارائه میکنند. این محصول استفاده های مختلفی در صنعت و ساختمان سازی دارد ، به همین دلیل در سایز های متفاوتی در اختیار مشتریان قرار می گیرد. به طور معمول میلگرد کلاف ساده در چهار دسته و از سایز ۵٫۵ تا ۱۰ به بازار عرضه می شود. اگر قصد استفاده از میلگرد های سایز بالاتر را داشته باشید سایز ۱۲ نیز در دسترس است. برای سایز های بالاتر نیز می توانید درخواست خود را به کارخانه ها ارسال کنید تا به صورت سفارشی میلگرد کلاف مدنظر شما را تولید کنند. در میلگرد کلاف آجدار تنوع سایز ها و دسته ها کمتر بوده است. قیمت میلگرد کلاف در بازار بر اساس دسته و سایز آن تعیین میشود.
مزایای میلگرد کلاف
- افزایش بهره وری ، بهبود عملکرد و هزینه های کمتر
- هندسه خوب با سیم پیچ های دارای چگالی بالا
- مدیریت و حمل و نقل آسان
- عملیات سیم پیچ بدون پیچ خوردگی برای سیم پیچ زدایی روان در حین پردازش
مشخصات فنی میلگرد کلاف
یکی از مشخصات فنی که باید به هنگام خرید میلگرد به آن توجه نمود، گرید آلیاژی میلگرد است. میلگرد ها دارای ۴ نوع گرید، A1، A2، A3 و A4 می باشند. لازم به توجه است که در این میان، میلگرد کلاف تنها در گرید های A2 و A3 تولید می شود. گریدهای A2 و A3 به علت کربن کمتر دارای سختی و مقاومت کمتری نسبت به گرید A3 می باشند.
آشنایی با انواع میلگرد کلاف
میلگرد های براساس دو روش تقسیم بندی میشوند:
نخستین روش به مانند میلگرد شاخه بر مبنای ساده و آجدار بودن آن می باشد. کلاف ساده و کلاف آجدار در استاندارد های مختلفی تولید می شوند. میلگردهای کلاف معمولا در سایز های ۵٫۵ تا ۱۶ میلیمتر تولید شده و در بازار توزیع می شوند. به کلاف ساده در ابعاد ۵٫۵ تا ۸ میلیمتر ، مفتول هم گفته می شود.
-
آجدار
این نوع میلگرد های سایز کوچک ، مشابه میلگرد های شاخه در استانداردهای A2 و A3 تولید می شود. قیمت کلاف آجدار در این دو استاندارد مشابه قیمت میلگرد شاخه می باشد.
-
ساده
استفاده از کلاف ساده عرضی در ساختمان ها باعث توزیع یکنواخت نیرو های حاصل از بار ها بر روی سقف می شود.
انواع میلگردهای کلاف ساده طبق استاندارد ها عبارتند از : میلگرد ۵٫۵ کلاف ساده RST34 _ میلگرد ۵٫۶ کلاف ساده RST34 _ میلگرد ۸ کلاف ساده RST34 _ میلگرد ۱۰ کلاف ساده RST34
کاربرد میلگرد کلاف
- ساختمانی
- خرپا و تیرچه
- سیم بکسل
- سیم خاردار
- زنجیر فلزی
- میخ و پیچ و پرچ
- صنایع الکترودسازی و جوشکاری
- توری حصاری و فنس و گابیون
- صنایع فنر سازی
- سایر فولاد زیردستی و فولاد تبدیلی
- مفتول خوش تراش
آشنایی با انواع میلگرد کلاف از لحاظ میزان کربن
میلگرد کلاف را می توان علاوه بر نوع ساده و آجدار ، از لحاظ میزان استفاده از کربن در آن ها نیز تقسیم بندی کرد.
-
وایر راد کم کربن
این محصول ، کربن پایینی دارد؛ اما کش پذیری و جوش پذیری بالا از ویژگی های مثبت آن است.
-
وایر راد متوسط
این محصول به عنوان مادهی اولیه در کارخانه ها مورد استفاده قرار می گیرد و به شکل مفتول برای ساخت فنر ، سیم بکسل ، کابل های برق و صنایع تایر سازی کاربرد های فراوانی دارد.
-
وایر راد پُر کربن
این محصول از درصد کربن بالایی برخوردار بوده و همین امر باعث کاهش انعطاف پذیری و چکش خواری آن می شود. موارد استفاده از این محصول هم مانند وایر راد متوسط است.
روش تولید میلگرد کلاف
در کارخانه نورد از شمش به عنوان ماده اولیه برای تولید کلاف میلگرد استفاده می شود. این شمش ها از کربن ، سیلیسیوم، منگنز، فسفر و گوگرد تشکیل شدهاند. شمش های فولادی در کوره های حرارتی تا ۱۱۰۰ درجه سانتی گراد پیش گرم شده و سپس توسط رول های کوره به بخش رافینگ انتقال داده می شوند. در نورد گرم به دلیل پایین بودن تنش های پلاستیکی ، شمش های برافروخته با عبور از چندین ردیف متوالی غلتک ، طی سه مرحله تغییر شکل داده و قطر آن ها کاهش می یابد. بعد از اتمام نورد ، میلگرد به دور یک حقله پیچیده شده و به واحد خنک کننده منتقل می شوند.
قیمت میلگرد کلاف
بدیهی است که بالا بودن تقاضا و کم بودن عرضه قیمت میلگرد را افزایش می دهد. در فصل زمستان نیز به دلیل رکورد بازار ساخت و ساز تقاضا کاهش می یابد. از عوامل موثر دیگر بر روی قیمت کلاف میلگرد می توان به قیمت شمش اولیه و هزینه حمل و نقل نیز اشاره کرد.
تنوع انواع میلگرد کلاف
در بازار جهانی ، میلگردهای کلاف از تنوع بالایی برخوردارند. به عنوان مثال جنس کلاف در کشور های مختلف از جمله ایران ، می تواند از فولاد کربنی ، آلومینیوم و حتی مس باشد. همچنین سطح مقطع این کلاف ها هم می تواند به صورت دایره ای باشد و هم به صورت شش ضلعی ، نیم دایره و مربعی شکل. از طرفی اگر خودمان را محدود به فولاد کربنی نکنیم ، این نوع میلگرد را می توان تا سایز ۴۲ نیز تولید کرد.
عامل اصلی تعیین کننده پارامتر های فنی نوع ماده ای است که از آن ساخته شده است. مواد زیادی از جمله آهن ، فولاد ، برنج ، برنز ، مس، آلومینیوم ، روی ، طلا ، نقره و پلاتین بسته به نوع کاربرد این قابلیت را دارند که به شکل کلاف تولید شوند.
نگهداری میلگردهای کلاف
قبل از استفاده از میگرد در پروژه مورد نظر، میلگرد کلاف را در کارگاه و به وسیله دستگاه های مخصوص از هم باز می کنند. زمانی که میلگردهای کلاف را انبار می کنند معمولا با استفاده از خرک های چوبی از ارتباط مستقیم میلگردها با خاک و سایر عوامل رطوبت زا جلوگیری می کنند. دلیل این امر جلوگیری از هرگونه زنگ زدگی در میلگرد است.
یکی از اشتباهات رایج در حمل و نقل و انبار کردن میلگرد ها استفاده از پوشش های نایلونی است. گاهی همین پوشش نایلونی سبب افزایش احتمال زنگ زدگی می شود. به همین دلیل دقت کنید که اگر می خواهید برای جلوگیری از زنگ زدگی آهن از پوشش استفاده کنید، از پوشش های مناسب مانند برزنتی کمک بگیرید.
حمل نقل و نگهداری میلگرد کلاف
برای حمل و نقل میلگرد ها به صورت کلی قوانینی وجود دارد که باید رعایت شود. اما در کل می توان برای حمل و نقل میلگردهای سایز کوچک تا ۱۰ میلی متر از حالت کلاف استفاده کرد. به این ترتیب حمل و نقل آن ها سیار راحت تر صورت خواد گرفت.